Left corner Live Panoramas - photojournalism at 360 degrees Home :: You are here About :: Events :: Services :: Contact :: Search :: Log in/out Right corner

Romana English

Title left margin Despre ..:: Panorama stitchless ::.. Title right margin

În anumite condiţii, panorama stitchless (nelipită) se aseamană foarte mult cu panorama sferică lipită, dar tehnica de obţinere a panoramei stitchless este diferită.

O panoramă stitchless standard se poate obţine în două moduri.
1. Din 6 fotografii realizate cu un obiectiv fisheye (Sigma, Tokina, Samyang, Nikor, Canon), camera montată pe un trepied, în mod landscape (în cazul camerelor crop), cu ajutorul unui cap panoramic precis, dar fotografiile se pot realiza şi din mână. În cazul camerelor full frame, se poate folosi atât modul landscape, cât şi portret.
2. Din 12 fotografii realizate cu un obiectiv fisheye (Sigma sau Peleng), camera montată pe un trepied, în poziţie portret, înclinată 5 grade în sus, cu ajutorul unui cap panoramic precis. Această metodă este recomandată când camera este crop, pentru a obţine o sferă completă.

Fotografiile sunt procesate automat de un software special, care corectează aberaţiile cromatice şi vignetarea, aplică un sharpness final (dacă este necesar), converteşte fotografiile fisheye în feţe de cub şi produce panoramele stitchless.

Spre deosebire de panoramele sferice lipite, în panoramele stitchless fotografiile nu se lipesc, astfel că ceea ce vedeţi pe ecran este o fotografie reală (una din cele 6/12 fotografii). În funcţie de echipamentul utilizat, se pot observa "salturi" mai mici sau mai mari, când se afişează o nouă fotografie. Dacă fotografiile sunt corect executate, când exploraţi panorama nu veţi observa trecerea de la o fotografie la alta, dar veţi observa că unele obiecte apar sau dispar. Aceasta se întampla în cazul obiectelor aflate în mişcare în timpul fotografierii.

Panorama stitchless realizată cu o cameră crop în mod landscape, se aseamănă cu o panorama cilindrică, în timp ce cu o cameră full frame, sfera va fi completă, ca în cazul panoramei sferice lipite.

Dacă este cazul, fotografiile realizate pentru o panoramă stitchless se pot lipi, pentru a obţine o panoramă sferică lipită.

În panoramele stitchless, într-un colţ al ecranului, se pot observa data şi timpul (obţinute din exif) şi poziţia gps, când aceaste date sunt disponibile.

Panoramele stitchless sunt foarte utile în fotojurnalism, la evenimente (nunţi, spectacole etc), în condiţii de vânt, în cazuri când panoramele lipite sunt greu sau imposibil de realizat, sau când fotografia panoramică este necesară ca document.

Panoramele stitchless nu necesită retuş. Spre deosebire de panorama sferică lipită, în panorama stitchless nu există clone, erori de lipire, probleme de blending ş.a.m.d.

Înainte de procesarea automată, trebuie să faceţi corecţia de alb, dacă este necesar, şi puteţi ajusta culorile, dacă doriţi. De asemenea, puteţi folosi serializarea autoexpunerii, pentru a obţine o imagine bună.

Panoramele stitchless pot fi organizate în tur virtual pentru website sau pentru discuri de prezentare.
Panorama Live
..:: Panorama stitchless ::..


 
Left-bottom corner Terms and conditions | © 2009-2013 Dorin Godja - www.livepanoramas.com Right-bottom corner

www.NodalNinja.com  www.devalvr.com  www.krpano.com  www.easypano.com  www.dxn.ro